Geplaatst op 24 mei 2018 - Laatst gewijzigd: 7 augustus 2018
emoe (Dromaius Novaehollandiae)als volwassene kan hij twee meter hoog worden en tot 45 kg wegen, waardoor hij de ave hoogste in Australië. Slechts één andere vogel in Australië, zijn verwant, de kasuaris, overtreft hen. De veren van een emoe hebben een dubbele as, waardoor de vogels een losse, harige uitstraling hebben. Emoes zijn bruin van kleur, hoewel de intensiteit van deze kleur varieert afhankelijk van het seizoen van het jaar, veranderingen in de omgeving en het gedrag van nabijgelegen vogels.
Hoewel ze veren hebben, kunnen ze niet vliegen omdat hun vleugels te klein zijn. Mede door de structuur van de veren kunnen ze geen lift meer creëren. Deze open structuur dient uitsluitend om te isoleren tegen de elementen. De emu heeft drie tenen, de onderkant van deze tenen is afgeplat met een klein kussentje, om de tractie op ruw terrein te bevorderen.
De emoe eet stenen om het te helpen verteren.
Inhoudsopgave
- 1 Kenmerken
- 1.1 Gedrag
- 2 leefgebied
- 3 voeden
- 4 reproduktie
- 5 Roofdieren
- 6 Staat van instandhouding
- 7 Lijst met andere interessante dieren
- 7.1 Hommel
- 7.2 eekhoorn
- 7.3 schorpioen
- 7.4 cavia's
Kenmerken
De mannelijke en vrouwelijke emoe lijken qua uiterlijk, hoewel de vrouwtjes over het algemeen groter zijn. Deze vogels hebben zachte, lange, bruine veren op het verenkleed, die een ruig uiterlijk hebben en kortere, zachtere veren op het hoofd. De stengels en uiteinden van hun veren zijn zwart en de energie van de zon wordt geabsorbeerd door de uiteinden en het losse binnenverenkleed isoleert hun huid tegen hitte, waardoor de emu actief kan zijn tijdens de hitte van de dag. Als de temperaturen erg hoog zijn, helpen de benen van de emu de lichaamstemperatuur op peil te houden.
Ze hebben grote meervoudig geplooide neuspassages voor een normale ademhaling bij koud weer. De emu heeft lange, sterke benen en hoewel ze niet kunnen vliegen, kunnen ze wel 50 kilometer per uur rennen. Emoes hebben een gladde, spitse snavel die is aangepast om te grazen en grote goudbruine tot zwarte ogen. Ze hebben een blauwgekleurde vacht op hun lange nek die zichtbaar is door hun dunne nekveren. Ze hebben 2 verborgen vleugels en een zeer gespecialiseerde bekkenbodemmusculatuur die helpt om zo snel te rennen.
Het zijn de enige vogels met gastrocnemius-spieren (hetzelfde als menselijke kuitspieren) op de achterkant van de onderbenen.
Gedrag
De emoe is nogal een vocale vogel en zijn vocalisaties omvatten een luid, donderend geluid dat wordt veroorzaakt door een opblaasbare zak in zijn nek die een dunne wand heeft en ongeveer een voet lang is. Ze maken ook grommende geluiden en een diep keel-drumgeluid.
Sommige geluiden zijn tot op 2 kilometer afstand te horen. Deze grote vogels zijn over het algemeen nomadisch. Ze reizen normaal gesproken in paren, hoewel ze vrij vaak grote groepen kunnen vormen. Ze volgen een seizoensgebonden migratiepatroon, meestal naar het noorden in de zomer en naar het zuiden in de winter, hoewel oostelijke emoes geen patroon lijken te volgen. De emu kan zwemmen als dat nodig is. Het zijn vogels die niet bang zijn voor mensen en waarvan bekend is dat ze kleine groepen mensen benaderen en zichzelf helpen met al het voedsel dat wordt aangeboden.
leefgebied
De emu is overal in Australië te vinden, in bijna alle habitattypen, maar zal dichtbevolkte gebieden, dorre landen en dichte bossen vermijden. Ze kunnen in de meeste Australische habitats overleven, maar de meest voorkomende plaatsen zijn savannebossen en graslanden.
voeden
Het dieet van de emu is omnivoor, dus het dieet is voornamelijk gebaseerd op gras, bloemen, zaden, fruit en insecten, waaronder krekels, sprinkhanen, lieveheersbeestjes, rupsen, mieren en mottenlarven.
Het verbruikt ook stenen en kiezelstenen om te helpen bij de vertering van plantmateriaal. Het is ook bekend dat ze houtskool eten. Ze kunnen lange afstanden afleggen om voedsel te vinden. Ze trekken te voet op tochten van wel 500 kilometer of meer om overvloedige voedselgebieden te vinden. Deze grote vogels zijn overdag actief, dus ze hebben de neiging om in een dagpatroon te foerageren.
reproduktie
De emoe is seksueel actief rond de leeftijd van twee jaar. Het broedseizoen is meestal tussen april en november. Ze zijn normaal gesproken stil, maar tijdens het broedseizoen maakt het vrouwtje een diep, donderend geluid. Deze vogels zullen een legsel van 6-11 donkergroen-grijze eieren leggen van ongeveer 13,5 cm lang en 9 cm breed en een gewicht van bijna een kilogram.
Het valt op het mannetje om voor de eieren te zorgen tijdens de incubatieperiode, van ongeveer 60 dagen, en is de enige vader tot twee jaar nadat de eieren uitkomen, dit komt doordat het mannetje hormonale veranderingen doormaakt. De mannelijke emoe is een toegewijde vader. Naarmate de eierleggende periode nadert, verliezen de mannetjes hun eetlust en beginnen ze een nest te bouwen met stokken, gras, bladeren en schors.
Na het leggen van haar eieren vindt het vrouwtje een andere zwervende groep en meestal nog een paar waarmee ze weer een legsel zal leggen. Vrouwtjes kunnen in één broedseizoen meerdere klauwen eieren leggen van veel verschillende mannetjes. Gedurende de volgende acht weken nadat de eieren zijn gelegd, zal het mannetje in het nest zitten en de eieren voorzichtig ongeveer 10 keer per dag draaien. Tijdens deze broedtijd kan de mannelijke emoe een derde van zijn lichaamsgewicht verliezen door niet te eten tijdens het broeden op het legsel. Overleef alleen op opgeslagen lichaamsvet.
Zodra de eieren uitkomen, zal de mannelijke emoe de komende 18 maanden bij de kuikens blijven en hen leren jagen op voedsel. Jongeren zijn zeer snel actief na het uitkomen. Ze zijn ongeveer 12 centimeter lang en wegen ongeveer een halve kilo.
Emu-kuikens hebben kenmerkende crèmekleurige en bruine diagonale strepen om zichzelf te camoufleren, die na ongeveer 3 maanden zullen vervagen. De kuikens zijn volgroeid als ze 12 tot 14 maanden oud zijn. De levensduur van een emoe varieert van 10 tot 12 jaar in het wild.
Roofdieren
Emu-kuikens hebben wilde katten, vossen en varkens als hun natuurlijke vijanden.
Staat van instandhouding
De emu's worden meestal grootgebracht voor hun olie, leer en vlees, maar het zijn veel voorkomende vogels met een geschatte populatie van ongeveer 725.000 vogels. Emuspopulaties variëren van decennium tot decennium, afhankelijk van regenval. Sommige geïsoleerde populaties in New South Wales worden geclassificeerd als bedreigd als gevolg van botsingen met voertuigen, verlies van leefgebied en de toename van wilde honden en varkens.